Keemia tund köögis
Seekordse katse jaoks on vaja kolada köögikappides.
Katse jaoks vajad:
Katse käik:
Mõõda teelusikaga (las ema näitab, milline lusikas on supilusikas ja milline teelusikas) igat ainet paar teelusikatäit klaasi, iga aine eraldi klaasi, meie katseks kulus seitse klaasi, kuhu panime; suhkur, sool, tärklis, jahu, tee, kakao ja pipar - kõik need ained on ka ohtutud maitsta, kuigi pipraga vesi ei maitse üldse hästi ja me kõik hakkasime ka aevastama, kui pipra klaasi panime, seda me võtsime vaid natuke, sest paar teelusikatäit peenikest pipart oleks terve paki tühjaks teinud.
Nüüd vala kannust iga klaasi põhja poole sõrme jagu vett, võid lausa näpuga mõõta, selleks pane näpp otsaga alla poole klaasi kõrvale laua peale ja vaata, kui kõrgel on vesi klaasis.
Võta lusikas ja sega hoolega, et vesi ja klaasis olev aine seguneksid.
Võta uuesti kann ja vala vett nii palju, et klaas oleks poolenisti täis (kui ei tea, palju see on, küsi mõne suurema käest abi) ja sega veel kord.
Nüüd vaata, mis on sul klaasi sees! Kas soola ja suhkru klaasis on soola ja suhkrut näha? Kui tegid katse sooja veega, siis ei tohiks enam vee sees midagi näha olla. Aga mis on tee ja pipra klaasis, kas on ikka vesi ja tükid selle sees? Aga tärklis ja jahu, mis seal klaasides on?
Jäta oma katse natukeseks ajaks seisma ja vaata siis uuesti, mis su klaasides toimub.
Mis juhtus? Sool ja suhkur lahustuvad vees, nad annavad veele maitse, aga ise neid vees enam näha ei ole. teised ained nagu tee ja pipar need jäävad samasuguseks kui enne, annavad vaid veele natuke värvi. Kakao, jahu ja tärklis on nii peenikesed, et tundub, nagu ka lahustuksid vees. Aga kui natuke aega ei sega, siis vajuvad nad siiski klaasi põhja.
NIPP1! Võid katses kasutada teisi ained, kui meil parasjagu kapis oli.
NIPPP2! Võrdle, mis juhtub, kui teed sama katset hästi külma veega või hästi sooja veega (vahe on sees, kui kasutad soola ja suhkrut).
Katse jaoks vajad:
- erinevaid kuivaineid köögi kapist, kutsu ema appi otsima.
- iga aine jaoks eraldi läbipaistavat nõud, meil olid klaasid
- kann veega, võib olla nii soe kui külm, väiksemad lapsed võiksid teha soojaga.
- lusikat segamiseks.
Katse käik:
Mõõda teelusikaga (las ema näitab, milline lusikas on supilusikas ja milline teelusikas) igat ainet paar teelusikatäit klaasi, iga aine eraldi klaasi, meie katseks kulus seitse klaasi, kuhu panime; suhkur, sool, tärklis, jahu, tee, kakao ja pipar - kõik need ained on ka ohtutud maitsta, kuigi pipraga vesi ei maitse üldse hästi ja me kõik hakkasime ka aevastama, kui pipra klaasi panime, seda me võtsime vaid natuke, sest paar teelusikatäit peenikest pipart oleks terve paki tühjaks teinud.
katses kasutatud ained |
Nüüd vala kannust iga klaasi põhja poole sõrme jagu vett, võid lausa näpuga mõõta, selleks pane näpp otsaga alla poole klaasi kõrvale laua peale ja vaata, kui kõrgel on vesi klaasis.
Greete näitab, kuidas klaasis vett mõõta |
Võta lusikas ja sega hoolega, et vesi ja klaasis olev aine seguneksid.
Võta uuesti kann ja vala vett nii palju, et klaas oleks poolenisti täis (kui ei tea, palju see on, küsi mõne suurema käest abi) ja sega veel kord.
Nüüd vaata, mis on sul klaasi sees! Kas soola ja suhkru klaasis on soola ja suhkrut näha? Kui tegid katse sooja veega, siis ei tohiks enam vee sees midagi näha olla. Aga mis on tee ja pipra klaasis, kas on ikka vesi ja tükid selle sees? Aga tärklis ja jahu, mis seal klaasides on?
Vasakult alates: pipar, kakao, tee, jahu, tärklis (millele natuke pipart kogemata peale sai), suhkur ja sool. Selge on kohe, et pipar ja tee ei lahustunud, aga sool ja suhkur lahustusid. |
Jäta oma katse natukeseks ajaks seisma ja vaata siis uuesti, mis su klaasides toimub.
10 minuti hiljem on näha, et jahu, kakao ja tärklis vajuvad klaasi põhja ja seega ka need ei lahustu vees. |
Mis juhtus? Sool ja suhkur lahustuvad vees, nad annavad veele maitse, aga ise neid vees enam näha ei ole. teised ained nagu tee ja pipar need jäävad samasuguseks kui enne, annavad vaid veele natuke värvi. Kakao, jahu ja tärklis on nii peenikesed, et tundub, nagu ka lahustuksid vees. Aga kui natuke aega ei sega, siis vajuvad nad siiski klaasi põhja.
NIPP1! Võid katses kasutada teisi ained, kui meil parasjagu kapis oli.
NIPPP2! Võrdle, mis juhtub, kui teed sama katset hästi külma veega või hästi sooja veega (vahe on sees, kui kasutad soola ja suhkrut).
Comments
Post a Comment